Oświadczenie MKS Mieszko Gniezno

2016-07-04

W nawiązaniu do ostatnich artykułów prasowych, zarząd MKS Mieszko Gniezno, wyjaśnia okoliczności dotyczące ewentualnej fuzji z byłym już, III-ligowym klubem z Niechanowa.

Od początku kadencji nowego zarządu klubu, podstawowym celem jaki został postawiony była budowa silnej marki jednoczącej całe gnieźnieńskie środowisko piłkarskie. Wiele lat zawirowań organizacyjnych, spowodował iż, priorytetem dla nowych władz stała się budowa silnych fundamentów pod sprawnie działający klub piłkarski. Patronat Pana Prezydenta Tomasza Budasza dał nam wsparcie, by ten projekt mógł stać się elementem wieloletniej strategii, a nie tylko krótkoterminowego zrywu. W tym właśnie kontekście propozycja fuzji złożona przez działaczy Pelikana Niechanowo nie spotkała się z aprobatą. Mimo sukcesów sportowych klubu z Niechanowa jego organizacyjny koniec pokazuje wyraźnie, że zabrakło szerszej perspektywy na budowę efektywnej organizacji sportowej. Świadomość celu jaki nam przyświeca oraz szacunek dla wszystkich, którzy w ostatnich latach pracowali i dziś pracują z setkami młodych piłkarzy przy Strumykowej, daje nam przekonanie, że krok w tył jaki wykonała pierwsza drużyna jest tylko etapem przed wykonaniem dwóch kroków naprzód przez cały klub.

Jesteśmy przekonani, że wraz z naszymi wiernymi sympatykami, sponsorami i mecenasami, Mieszko Gniezno odzyska należytą pozycję, zarówno na piłkarskiej mapie Polski, jak i w oczach samych gnieźnian.

Z piłkarskimi pozdrowieniami,
Zarząd MKS Mieszko Gniezno”

treść została wydrukowana ze strony